Vyskúšaj tento tradično - netradičný jesenný recept
Ak patríš medzi milovníkov tradičnej kuchyne, no zároveň sa snažíš jesť viac rastlinných jedál, tento recept je ako stvorený pre teba. Dusená kapusta s tempehom a zemiakmi je skvelým príkladom toho, ako sa dajú klasické chute pripraviť v modernej, zdravšej a vegánskej verzii – bez kompromisov v chuti.
Tempeh je fermentovaný sójový výrobok, ktorý je bohatý na bielkoviny, vlákninu a prospešné enzýmy. Na rozdiel od tofu má výraznejšiu chuť a tuhšiu konzistenciu, vďaka čomu je ideálny ako rastlinná náhrada mäsa v tradičných jedlách. Skvele absorbuje chute a po opečení má krásne chrumkavý povrch.
Kapusta červená 250 g
Cibuľa 30 g
Jablko 50 g
Med / 1 lyžička / 5 ml
Čierne celé korenie
Nové celé korenie
Rasca
Bobkový list
Olivový olej / 1 lyžica / 10 ml
Ocot
Tempeh údený 60 g
Zemiaky 160 g
Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky a dáme variť do osolenej vody. Červenú kapustu nastrúhame na strúhadle na pásiky. Cibuľu nakrájame nadrobno. Na trochu olivového oleja dáme najskôr len cibuľu, podusíme ju a neskôr k nej pridáme aj nastrúhanú kapustu spolu s nahrubo nastrúhaným jablkom. Pridáme koreniny, zakryjeme a dusíme do zmäknutia. Ak chcete mať kapustu mäkkšiu, duste ju pokojne aj 45-60 minút. Ak ju chcete mať viac chrumkavú, skráťte dobu varenia. Keď je kapusta zmäknutá, primiešajte do nej trochu medu. Počas toho ako sa robí kapusta, nakrájajte tempeh na plátky a opečte ho na panvici do chrumkava. Kapustu podávame s opečeným tempehom a varenými zemiakmi.
Toto jedlo je nielen chutné, ale aj výživné a sýte. Skvele sa hodí ako nedeľný obed alebo aj ako pohodlná večera počas týždňa. Vďaka tempehu získaš kvalitné rastlinné bielkoviny a dusená kapusta zas poteší svojou sladko-kyslou chuťou a vlákninou. Vyskúšaj viac recptov z našich jedálničkov. Stačí mať aktívne členstvo LIVE PLUS a každý mesiac nájdeš vo svojom konte v časti "Jedálničky" nový jedálniček. Je pripravený namieru našou výživovou poradkyňou, Alicou Andrašíkovou a zostavený tak, aby podporil tvoju premenu, t.j. v miernom kalorickom deficite. AK uprednostňuješ stravu s obsahom živočíšnych zložiek, môžeš si vybrať jedálniček "Klasik".
Skús tento recept z októbrových vegánskych jedálničkov a daj vedieť, ako ti chutilo! 😊