Slovenská klasika na rastlinný spôsob

Vyskúšaj tento tradično - netradičný jesenný recept

Ak patríš medzi milovníkov tradičnej kuchyne, no zároveň sa snažíš jesť viac rastlinných jedál, tento recept je ako stvorený pre teba. Dusená kapusta s tempehom a zemiakmi je skvelým príkladom toho, ako sa dajú klasické chute pripraviť v modernej, zdravšej a vegánskej verzii – bez kompromisov v chuti.

Prečo práve tempeh?

Tempeh je fermentovaný sójový výrobok, ktorý je bohatý na bielkoviny, vlákninu a prospešné enzýmy. Na rozdiel od tofu má výraznejšiu chuť a tuhšiu konzistenciu, vďaka čomu je ideálny ako rastlinná náhrada mäsa v tradičných jedlách. Skvele absorbuje chute a po opečení má krásne chrumkavý povrch. 

Recept na 1 porciu

Zoznam potravín: 

Kapusta červená 250 g 

Cibuľa 30 g 

Jablko 50 g 

Med / 1 lyžička / 5 ml 

Čierne celé korenie 

Nové celé korenie 

Rasca 

Bobkový list 

Olivový olej / 1 lyžica / 10 ml 

Ocot 

Tempeh údený 60 g 

Zemiaky 160 g  

Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky a dáme variť do osolenej vody. Červenú kapustu nastrúhame na strúhadle na pásiky. Cibuľu nakrájame nadrobno. Na trochu olivového oleja dáme najskôr len cibuľu, podusíme ju a neskôr k nej pridáme aj nastrúhanú kapustu spolu s nahrubo nastrúhaným jablkom. Pridáme koreniny, zakryjeme a dusíme do zmäknutia. Ak chcete mať kapustu mäkkšiu, duste ju pokojne aj 45-60 minút. Ak ju chcete mať viac chrumkavú, skráťte dobu varenia. Keď je kapusta zmäknutá, primiešajte do nej trochu medu. Počas toho ako sa robí kapusta, nakrájajte tempeh na plátky a opečte ho na panvici do chrumkava. Kapustu podávame s opečeným tempehom a varenými zemiakmi. 

BIELKOVINY 17 g, SACHARIDY 59 g, TUKY 25 g, SPOLU kcal: 538 kcal

Toto jedlo je nielen chutné, ale aj výživné a sýte. Skvele sa hodí ako nedeľný obed alebo aj ako pohodlná večera počas týždňa. Vďaka tempehu získaš kvalitné rastlinné bielkoviny a dusená kapusta zas poteší svojou sladko-kyslou chuťou a vlákninou. Vyskúšaj viac recptov z našich jedálničkov. Stačí mať aktívne členstvo LIVE PLUS a každý mesiac nájdeš vo svojom konte v časti "Jedálničky" nový jedálniček. Je pripravený namieru našou výživovou poradkyňou, Alicou Andrašíkovou a zostavený tak, aby podporil tvoju premenu, t.j. v miernom kalorickom deficite. AK uprednostňuješ stravu s obsahom živočíšnych zložiek, môžeš si vybrať jedálniček "Klasik".  

Skús tento recept z októbrových vegánskych jedálničkov a daj vedieť, ako ti chutilo! 😊

CHCEM KAŽDÝ MESIAC NOVÝ JEDÁLNIČEK